When your best friends make a joke

Well, I actually want to talk about my besties. They’re my bestfriend from CCI Program and I am soooo grateful to have them as my good companion before, during, and after the program ended. Alhamdulillah tsumma Alhamdulillah. So, we have a weekly meeting through whatsapp call or video call which suppose to learn Quran because after coming back to Indonesia, we felt that our heart soo empty and needed a charge of Imaan. Fortunately they pointed on me to be the teacher or spiritual teacher and teach them about our weekly talks. The reason why they wanted me to be “the ustadzah” maybe due to my appearance whom cover myself with hijab and maybe I have learned a lot about islamic knowledge since in the middle school. Initially, I am still on going learner to be the bestest of myself, my dunya and my akhirah. 

Lets jump in to the talk. Last week was our 11th week of our Quran Circle. Sometimes we call it “Kajian” or “Liqo” or “ketemuan tapi online”. hei, it was the first time of our new another CCI bestie who joined our meeting as well. Now there are six of us. The super rempong sisters of deen. haha. Nah, after talking about quran weekly chapter 11 which  talked about how the quraisy people insult Islam, we had another chatter. This discussion source is from Quran Weekly series by Ustadz Nouman Ali Khan, Juz 11. You can search it by using keyword: Quran Weekly Series. 

After 30 minutes of discussion about the theme, we moved to private weekly chit-chat which apparently we talked about our agony of life in a week! haha! And to be frank, we spent more time to have a chit chat rather that the serious part which is this actually our main reason to have our circle sustainable. I usually became a listener just because I have been talking about the main theme for 30 minutes and it drained my energy #introvertslife . Frankly, I like to talk (a loott)  to someone whom I comfortable with. Fun Fact, almost all of us are in the late 20’s and early 30’s and we are single ladies. haha! You know what’s our talks actually, huh? yes, it’s about marriage. By chance, I shared with them about what should I do next month in my younger sister’s wedding about my singleness. Just in case people would love to ask me about that boring question! Their answers were super hilarious! they said:

“hei, you can rent a boyfriend!”

“That’s right, I can call someone to be your date buddy”

“I remember this person, you can pay him and pretend to be your future husband”

“No no, don’t this ugly man. he’s is unreasonable and norak”

What a super ridiculous advices! But I love the way they entertain me as a bestfriend! I was thinking that they would say “be patient please, yang sabar yah kamu”. 

It was a big NO! I am very grateful for trusting them by sharing my worries. As you know, mostly we don’t need an advice even an ugly advice. All we need is the ears and the jokes from them. The way they understand your perspective is already a healing and then you can setting up your next step to your problems.

I shared this chatter to my sister and she said that it is the true relationship between me and my friends and it reminded her of one of the scenes in Reply 1988 Drama. When Cho Taek lost for the first time in his Baduk Competition, he was very upset. Then his best friend came to his house and pretended that it’s not a big deal. Finally cho taek received his first lost after all the winning time. It was great time to celebrate it and cho taek was not upset anymore! 

I 100 percent agree toward my sister’s analogy. I know how Cho Taek feelings and it has no correlation to your advices, dude! Unless your best friend ask for help and advice, you can go on giving your words!

In the end, what we need is someone to listen, he/she sits down next to you, and know how to make a smart joke in front of you! I pray may you find a good friend like I had!

Rainy January, PRM, ID

Ikrim Maizana

A story of Sh Hamza Yusuf Mother

Salam,

Barusan saya sedang mencari-cari info bagaimana cara membeli buku internasional yang berbahasa inggris di depositorybook.com. Liat2 apa buku yang saya incar tersedia disana atau tidak. kemudian saya surfing lagi untuk mencari buku-buku yang pernah di rekomendasikan oleh aida azlin di channel youtube nya, yaitu: 

  1. Purification the heart by Hamza Yusuf
  2. A guide to Islam by Prince Muhammad Ghazi
  3. 40 rules of love
  4. When you hear hoofbeats of zebra

SO, I started to search the number one list in the recommendation book. Saya cari tahu, buku ini bahasannya apa saja sih? 

berdasarkan bookdepository explanation sih dijelasin gini : “This exploration of Islamic spirituality delves into the psychological diseases and cures of the heart. Diseases examined include miserliness, envy, hatred, treachery, rancor, malice, ostentation, arrogance, covetousness, lust, and other afflictions that assail people and often control them. The causes and practical cures of these diseases are discussed, offering a penetrating glimpse into how Islam deals with spiritual and psychological problems and demonstrating how all people can benefit from these teachings.”

Kurang lebih buku ini ngebahas tentang tadzkiyatun nafs, gimana caranya kontrol your nafs, penyakit hati dan cara untuk deal with them. Awalnya mau check out beberapa buku, ternyata kalo di rupiahin kerasa banget yah harga buku2 mahal. Pengen baca digital, tapi bikin mata ga enak dan perih liat layar hape dan laptop. Beli Kindle juga rasa-rasanya ga butuh2 banget. Oke, cukup curhatannya ikrim. hihi.

Long short story, saya pun cari tahu tentang siapa itu Hamza Yusuf. Saya gugel lah beliau yang ternyata adalah American Islamic Scholar dan juga co-founder Zaytuna college. Sebelumnya saya juga sudah pernah dengar nama beliau, namun baru sekarang saya cari tahu lebih lanjut dan bagaimana kiprah dakwah beliau di amerika sana. Untuk cari tau kiprah beliau, bisa di gugel aja yah teman-teman.

Nah, pas cari info beliau di gugel, ketemulah sebuah tulisan beliau tentang ibu nya yang berjudul: “On the Passing of My Mother; Elizabeth Hanson”. and that writing is so pure and beautiful. You can read the article in here: https://sandala.org/on-the-passing-of-my-mother/ 

A writing which wrote by her son, Hamza Yusuf. Tulisan tentang kepergian ibunya yang ternyata banyak banget ngasih pengaruh ke beliau. Ibu beliau adalah seorang ibu yang senang berbagi, suka untuk berbagi melalui kegiatan sukarela di berbagai organisasi dan mengajar bahasa inggris dan banyak lainnya. Sebelum beliau meninggal, beliau malah bilang : “it is in dying that we are born again to eternal life”. (a song Prayer of Peace by St. Francis) melalui kematian lah kita terlahir kembali ke kehidupan yang abadi. Two things that I could highlight are wise and very well open minded person. Kenapa saya bilang begini, hal yang menarik pertama adalah dia sudah di baptis secara katolik oleh a greek chatolic, memiliki ketertarikan terhadap syair-syair rumi, dan menjadi anggota Buddhist Shonghai. For me, it’s a big wow untuk seorang ibu dari Sheikh Hamza Yusuf. In the end, she embraced Islam in Fez, Morocco. What a long story, indeed she had a strong believe in faith, in Islam. Masha Allah. 

Beberapa hal yang saya pelajari dari beliau sebagai seorang hamba dan seorang ibu adalah:

  1. Ga pernah bicara dengan nada tinggi kepada anak2nya
  2. Menghormati segala kepercayaan dan ngajarin anak2nya pun begitu
  3. Sebagai ibu yang saat itu belum embrace islam, beliau nganterin Hamza Yusuf yg berumur 12 tahun ke masjid untuk sholat Jumat. Ini ngingetin saya bagaimana ibunda nya Imam Malik yang rutin nganterin Imam Malik ke Masjid untuk sholat jumat. Ditambah, dia paham ibadah nya orang muslim dan bahkan sudah mengenal siapa itu nabi Muhammad SAW jauh sebelum Hamza Yusuf memeluk islam. 
  4. Ga pernah ngomongin kebaikan2 yang sudah pernah dia lakuin ke orang lain.  she just did it, and lived her truth.
  5. Senang tersenyum constantly, meskipun dia sedang terbaring lemah karena penyakit kankernya
  6. Ga pernah mengeluh
  7. Ga ngomongin orang dan menerima orang sebagaimana mereka dulu tanpa menghakimi. “She never spoke ill of people and accepted people as they were without judgment”. 

Those beautiful words Hamza yusuf wrote in his blog is super comforting and taught me much lessons. Jadi seorang ibu itu ga mudah gaes, tapi once kamu di beri anugrah untuk jadi ibu, jadilah ibu terbaik. Kamu bisa mencontoh dari para sahabiyah yang dicontohkan diberbagai literatur. Saya sangat encourage para perempuan muslimah untuk belajar, terutama belajar adab dulu baru ilmu. Agar tidak menjadikan kita angkuh, sombong, bangga karena punya ilmu. Namun selalu rendah hati dan menolong siapa pun tanpa pandang bulu karena keilmuanmu. 

Barakallahufiikum, Wassalamualaikum.

Pariaman, 12.35 wib

Salam, 

Ikrim